logo

SON DAKİKA

Moody’s Türkiye’nin notunu ‘full’ledi!

moodys-turkiyenin-notunu-fullledi



Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye taşıdı. Böylece Türkiye Fitch’in ardından Moody’s’ten de ‘yatırım notu’ aldı. Babacan, “Artık ülkemiz tam anlamıyla yatırım seviyesine sahip (full investment grade) bir ülke olarak görülecek” dedi
17 Mayıs 2013 Cuma 09:03

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak Baa3’e yükseltti. Böylece Türkiye’nin kredi notu Fitch’in ardından Moody’s tarafından da yatırım seviyesine çıkartıldı. Bir ülkenin daha düşük faizle borçlanması ve yabancı fonların ilgisini daha fazla çekmesi için en az iki kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılır seviyede notlanması büyük önem taşıyor. Türkiye ekonomisi böylece önemli bir eşiği daha aşmış oldu.

Önemi büyük hamle...
Mart sonunda da ABD’li kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors Türkiye’nin kredi notunu BB+ düzeyine yükseltmişti. Türkiye için S&P’de de  yatırım yapılabilir ülke seviyesi için bir kademe kaldı.
Moody’s’in not artışı haberini bir basın açıklamasıyla duyuran Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ülke kredi notumuzun iki kuruluş tarafından yatırım seviyesine yükseltilmiş olmasının anlamı büyüktür. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun ikisi tarafından yatırım seviyesinde değerlendirilmemizle birlikte, artık ülkemiz tam anlamıyla yatırım seviyesine sahip (full investment grade) bir ülke olarak görülecektir. Böylece, daha önce kredi notu nedeniyle ülkemiz varlıklarına yatırım yapamayan bazı uluslararası kurumsal yatırımcıların yatırımlarını ülkemize yönlendirmelerinin önünde teknik bir engel kalmamış olacak” dedi.

‘Gecikmiş bir karar’
Ali Babacan açıklamada şunları kaydetti:
“2011 yılının ikinci yarısından itibaren uygulamakta olduğumuz politikalar sonucunda cari işlemler açığının önemli ölçüde azalmış olması, iç ve dış talep arasındaki dengeleme sürecinde elde edilen başarı, kamu maliyesindeki güçlü konumumuz ile özellikle yurt içi tasarrufları artırmaya, enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya ve rekabet gücünü yükseltmeye yönelik olarak son dönemde atılan yapısal adımlar, bir çok ülkenin kredi notlarının düşürüldüğü bir ortamda bu neticenin elde edilmesinde önemli rol oynamıştır.
Bilindiği gibi ülkemiz, IMF’ye olan borcun son taksitini 14 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla geri ödemiş ve 19 yıl sonra ilk defa IMF ile borçsuz bir döneme adım atılmıştır. Benzer şekilde, tam 19 yıl sonra, kredi notumuz iki kuruluş tarafından yatırım seviyesine yükseltilmiştir. Kuşkusuz bu gelişmeler bir tesadüf değil; son 10 yılda izlenen basiretli, gerçekçi ve tutarlı politikaların kararlılıkla uygulanmasının bir sonucudur.   
Bu karar yerinde olduğu kadar gecikmiş bir karardır. Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslararası piyasa göstergeleri uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunmaktaydı. Karar, piyasa göstergeleri ile kredi notumuzu biraz daha yaklaştırmıştır. Türkiye’nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının sadece kamunun değil, özel sektör kuruluşlarımızın da finansmana erişimini olumlu etkilemesini bekliyoruz.”

2 YATIRIM NOTU VAR,  S&P YAKIN TAKİPTE

* Fitch: Şu anda Türkiye BBB- seviyesinde. Bu not ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye. Görünüm ise ‘durağan’da.
* S&P: Türkiye’yi BB seviyesinden BB+’a çıkardı. Yatırım yapılabilir BBB- notu için bir not artırımı kaldı.
* Moody’s: Türkiye’yi Ba1 seviyesinden yatırım yapılabilir seviye olan Baa3’e taşıdı.

NEDEN ARTIRDI

Moody’s internet sitesinde Türkiye’nin kredi notunu ‘Ba1’den ‘Baa3’e yükselttiğini duyurdu. Bu artışın gerekçeleri arasında ise ekonomi ve kamu maliyesi göstergelerindeki iyileşme ile Türkiye’yi uluslararası şoklara karşı daha dayanıklı yapması beklenen yapısal ve kurumsal reformları gösterdi. Moody’s Türkiye’nin cari açıkta enerjinin oynadığı rolü etkileyecek politikalar yürüttüğüne de dikkat çekti. Ayrıca Türkiye’nin düşük tasarruf oranlarına ve rekabet sorunlarına yönelik önlemler aldığını kaydetti.

Yatırım notu nedir

Türkiye’nin daha geniş bir uluslararası yatırımcı kitlesinden sermaye girişi sağlaması için üç büyük derecelendirme kuruluşundan en az ikisinden kredi notunun yatırım yapılabilir seviyede olması gerekiyordu. Böylece not açısından Türkiye istediğini almış oldu.

 



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/moody-s-turkiye-nin-notunu/ekonomi/detay/1709862/default.htm



Etiketler: ABD , Türkiye , IMF , Ali Babacan , Moody’s , S&P , özel sektör , 2011 , internet , Ten , 14 Mayıs , Son 10 , sadece , 2013


Haber okunma sayısı: 1285

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR Tüm Yorumlar

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

GİRESUN - Hava Durumu

GIRESUN

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

ZİYARETÇİ SAYACI