logo

SON DAKİKA

Sigorta sektörü 78 milyon zarar açıkladı

sigorta-sektoru-78-milyon-zarar-acikladi



Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, geçen yılın 9 ayında sigortacılık faaliyetlerinden 78 milyon lira zarar edildiğini söyledi.
22 Mart 2013 Cuma 14:00

Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigorta sektörünün, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2012’yi de yoğun rekabet içinde geçirdiğini belirtti.

Bu rekabetin fiyat üzerine yoğunlaşmasının, teknik sonuçlara da olumsuz yansıdığına işaret eden Koçak, 2012’de hayat sigortasında 3,1 milyar, diğerlerinde ise 16,7 milyar prim üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti.

Koçak, hayat dışı sigortalarda yüzde 19 artış gerçekleşirken, hayat sigortalarında ise 2011 yılı prim üretim tutarının tekrarlandığını bildirdi.

Geçen yıl 3,7 milyar lira bireysel emeklilik katkı payı gerçekleştiğini, katılımcıların toplam fon tutarının 20 milyar lirayı aştığını dile getiren Koçak, bu tutarlar 2011 ile kıyasladığında, katkı payı ödemelerinin yüzde 28, toplam fon büyüklüğünün ise yüzde 42 yükseldiğini anlattı.

Kasko ve trafikte 754 milyon lira teknik zarar

Koçak, prim üretiminin yüzde 47’sinin gerçekleştirildiği kasko ve trafik sigortası sonuçlarının, 2012’de sektörün mali tablolarını son derece olumsuz etkilediğini vurgulayarak, şöyle konuştu: ”Prim üretimi dışında, 2012 yılı neticeleri henüz belli değil. Geçen yıl ilk 9 ay neticelerinin de fikir vereceğini düşünüyorum. 2012 Eylül sonunda, sigorta şirketleri kasko ve trafik sigortasından 754 milyon lira teknik zarar etti. Prim üretiminin yaklaşık yarısını oluşturan bu iki üründen böylesine zararla karşı karşıya kalınması son derece düşündürücü. Ayrıca aynı şartlarla sürdürülebilirliği mümkün değil. Diğer sigortalardan elde edilen karların etkisiyle sektör bu dönemde, sigortacılık faaliyetlerinden toplamda 78 milyon lira zarar etmiştir.”

Bireysel emeklilik sisteminde önemli değişiklik

Bireysel emeklilik sisteminde ise geçen yıl önemli gelişmeler yaşandığını anımsatan Koçak, ”1990’lı yıllarda ortalama yüzde 23 olan tasarruf oranı, 2012’de yüzde 12’ye geriledi. Bu durum, ülke ekonomisi açısından son derece önemli olan tasarrufun artırılması yönünde tedbirlerin alınmasını gündeme getirdi” dedi.

Bugüne kadar bireysel emeklilik sisteminin tasarrufun artırılmasında öncelikli enstrümanlar arasında kabul edildiğini ifade eden Koçak, ”Bu nedenle de devlet tarafından önemli ölçüde teşvik edilmiştir. Bireysel emeklilik sistemi, devreye girdiğinden bu yana önemli başarılar elde etmiş olsa da uygulanan teşvik sistemi nedeniyle tabana yayılmakta zorluk yaşamıştır” diye konuştu.

Koçak, bu nedenle teşvik sisteminin geliştirilerek, tüm katılımcılara aynı imkanları tanıyan model üzerinde çalışıldığını ve 2012 ortasında yapılan düzenlemeyle teşvik sisteminin değiştirildiğini anlattı.

 



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/sigorta-sektoru-78-milyon-zarar-acikladi/ekonomi/ekonomidetay/22.03.2013/1683695/default.htm



Etiketler: Türkiye , katkı payı , Bireysel emeklilik , teşvik sistemi , üretim , sigorta , 2011 , model , 2012


Haber okunma sayısı: 1212

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR Tüm Yorumlar

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

GİRESUN - Hava Durumu

GIRESUN

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

ZİYARETÇİ SAYACI