logo

SON DAKİKA

Taksim’de zafer, Beşiktaş’ta arbede

taksimde-zafer-besiktasta-arbede



Polisin çekilmesiyle eylemciler Taksim’deki gerilim yerini coşkuya bıraktı. Beşiktaş’ta ise çatışmalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü
03 Haziran 2013 Pazartesi 10:22

Direniş sonucu Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’ndaki polis ablukasının kaldırılması sabahın ilk ışıklarına kadar uzanan kutlamalara sahne oldu. Taksim ve çevresi adeta festival alanına dönüşürken, on binlerce İstanbullu halaylar ve şarkılar eşliğinde ‘zafer sevinci’ yaşadı. Türk bayrakları, Atatürk posterleri, parti, sendika ve dernek pankartlarının yanı sıra farklı birçok takımın forması alandaydı. Alana çocuğuyla gelen de vardı, eşi ve annesiyle gelen de. Teyzeler, yanlarında getirdikleri yiyecekleri yorgun düşüp çimlere uzanan eylemcilere dağıttı. Çevredeki oteller ve esnaf da kapılarını eylemcilere açtı. Özellikle Gezi Parkı’nın yanıbaşındaki Divan Otel adeta Gezi Parkı’na dönüştü. Tuvaletler eylemcilere açıldı, biten şarjlar resepsiyonda dolduruldu, bekleme salonları yorgun eylemcileri ağırladı. Otel personeli halka ücretsiz su dağıttı.  

Beşiktaş’ta gece boyu çatışma
Taksim ve çevresinde bunlar yaşanırken Beşiktaş ve Dolmabahçe’de çatışmalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Barbaros Bulvarı’ndan inenler Beşiktaş’ta polis barikatını aşmaya çalışırken, İnönü Stadı çevresinden Dolmabahçe’ye doğru yürüyenler de polis engeliyle karşılaştı. İnönü Stadı’nın çevresinde protestocular yol üzerine yığdıkları bariyerleri ateşe verdi. Dolmabahçe Sarayı’nın arka tarafında da polisle karşı karşıya gelen grup bariyerleri ileri taşıyarak polisi geri püskürtmeye çalıştı. Polisin gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmesi üzerine bazı protestocular polise taş atarak karşılık verdi. Ayrıca kaldırım taşlarını söken eylemciler taşları yola yığarak engel oluşturdu. Bir grup ise barikatların arkasında bayrak açarak ve sloganlar atarak ilerledi. Protestocuların polise giderek yaklaşması üzerine polis müdehaleyi arttırdı ve protestocuları Maçka parkına doğru püsküttü.
Barbaros Bulvarı’ndaki polisin çekilmesinin ardından grup Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ne doğru yöneldi. Göstericiler, ofise yakın bir noktada durarak slogan atmaya başladı. Ofisin önüne çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi ve gruba müdahale edildi.
Farklı ideoloji ve renklerin bir araya gelmesiyle bir ilkin yaşandığı ‘Gezi Parkı’ direnişine çevreye ve kamu araçlarına zarar verilmesi gölge düşürdü. Park içinde bulunan polis araçları ters çevirilerek üzerlerine yazılar yazılırken, belediye otobüsleri ve araçlar da bazı göstericiler tarafından yakıldı. İstiklal Caddesi üzerindeki çok sayıda işyerinin cam ve vitrinleri de tahrip edildi.

Akaretler’de insan zinciri

Gün boyu sakin bir gün geçiren İstanbul’da akşam büyük olaylar çıktı. Beşiktaş’taki Başbakanlık Ofisi çevresinde mevzilenen polis, barikatlar kurarak toplanan gruplara 3 koldan müdahale etti. Barbaros Bulvarı, Dolmabahçe ve Akaretler’de gaz bombaları ve tazyikli suyla yapılan müdahaleler sokakları adeta savaş alanına çevirdi.
Çok sayıda kişinin yaralandığı olaylar gece boyunca sürerken, Dolmabahçe Camii de revire döndü. Aralarında doktorların da olduğu 50’yi aşkın sağlık görevlisi camide yaralılara müdahale etti. Akaretler’de de insan zinciriyle barikat kuruldu. Polisle göstericiler arasında yaşanan çatışma ara sokaklarda da sürdü. 

NOTLAR....

* Eylemler sırasında duvarlar yazı ve sloganlarla doldu. Sabah ise emniyet ve belediye ekipleri yazıları sildi. Gürcistan plakalı bir otomobille Beşiktaş’a gelen ve emniyet mensubu olduklarını belirten 3 kişi yazıların üzerine ellerindeki rulo fırçalarla siyah ve kırmızıya boyayarak kapattı.
* Polisin attığı gaz bombalarının altındaki İstiklal Caddesi’nde ortaya çıkan gelin ile damat görenleri şaşırttı. İstiklal Caddesi üzerinde bulunan tarihi  Saint Antuan Kilisesi’nde evlenen ve yakınlarının  hatıra fotoğrafı çekmesi için caddeye çıkan yabancı çift atılan gaz bombalarından etkilenince fotoğrafı yüzlerinde mendille çektirmek zorunda kaldılar. Birbirlerini öpüp tebrik eden çifte yoldan geçenler “Çocuklarınıza ‘Barış’ ismini verin” diye seslendi.

 



Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/taksim-de-zafer-besiktas-ta-arbede/gundem/detay/1717836/default.htm



Etiketler: İstanbul , Beşiktaş , Taksim , Gürcistan , İnönü Stadı , sendika , çatışma , çevik kuvvet , Başbakanlık , biber gazı , Akaretler , Dolmabahçe Sarayı , Parti , Maçka , Grup , Tebrik , Istanbul


Haber okunma sayısı: 1417

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR Tüm Yorumlar

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

GİRESUN - Hava Durumu

GIRESUN

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

ZİYARETÇİ SAYACI