logo

SON DAKİKA

GEZİ DİRENİŞİNDE SON EYLEM BİÇİMİ: #Duran adam

gezi-direnisinde-son-eylem-bicimi-duran-adam



Performans sanatçısı Erdem Gündüz’ün önceki akşam Taksim Meydanı’nda başlattığı “hareketsiz ayakta durma” eylemi kısa sürede tüm ülkeye hatta dünyaya yayıldı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Kamu düzenini bozmadıktan sonra müdahalemiz olmaz” dese de polis, ayakta duran çok sayıda kişiyi gözaltına aldı
19 Haziran 2013 Çarşamba 10:31

Taksim Meydanı, önceki gece Gezi Parkı eylemleri arasında yeni ve ilginç bir eyleme tanıklık etti. Taksim Metro İstasyonu önünde hareketsiz bir şekilde duran 34 yaşındaki performans sanatçısı Erdem Gündüz’ün protestosu sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Kısa sürede ‘Duran Adam’ olarak anılmaya başlayan ve twitter’da dünya gündeminin en çok konuşulan kişisine dönüşen Gündüz’ün başlattığı direniş adeta bir salgın gibi yayılmaya başladı. Bir süre sonra birçok kişi Gündüz’ün yanına gelerek polisin şaşkın bakışları arasında Taksim Meydanı’nda saatlerce hareketsiz durdu.
Polis, ‘duran adam’ sayısı saat 01.50 sıralarında 300’ü aşınca müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Pasif direnişi başlatan  Gündüz ise müdahaleden dakikalar önce alandan ayrılmıştı.
New York’ta da
Polisin alandan çekilmesiyle birlikte yaklaşık 100 kişi durma eylemini yeniden başlattı. Eylem sosyal medyanın etkisiyle kısa sürede başka illere de sıçradı. Gündüz’ün eylemi ABD’nin New York kentinde de yankı buldu. Bir Türk genci, beyaz gömleği ve kot pantolonu, içinde su şişesi ve krakerlerle, ABD’nin simgesi olan Özgürlük Heykeli’ne bakarak saatlerce kımıldamadan durdu. 
Sadece göz kapakları
Taksim Meydanı’nda gözaltına alınan 17 kişi polis merkezindeki işlemlerinin ardından savcının talimatıyla serbest bırakıldı. 
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Ertan Ersoy, grup adına yaptığı açıklamada, “Bizler dün gece duran adam fenomeninden etkilenip bu eylemi çok ilginç olarak değerlendirip Taksim’e gidip duran adamın sağında solunda durmak suretiyle onun pasif direnişine destek olmak amacıyla orada bulunup gözaltına alınan insanlarız. Çok entresan ve parlak bir fikir olarak ortaya çıkan ‘duran adam’ bizi Taksim Meydanı’na sürükledi. Sadece göz kapaklarımız oynuyordu ve ağzımızdan tek kelime çıkmıyordu” dedi.

Üç kez arandım
Erdem Gündüz eylemiyle ilgili olarak, “Kendi içimdeki sıkıntıyı dile getirmeye çalıştım. Ve direndim. Durduğum yer önemli bir nokta. Taksim Meydanı ve AKM’nin önü. Orası polislerin durduğu bir karargâh haline getirilmişti. Ve ben bunu gösterdim. Orada yüzlerce direnişçi var. Ben bu eylemi gerçekleştirirken 3 kez çantam içinde bomba var mı diye kontrol edildi. Gezi Parkı’ndaki insanlar kendi özgürlüğü için bu direnişe katıldı. Sokakların temizlenip insanlara hiçbir şey olmuyormuş gibi gösterilmesi bence en büyük şiddet. Şiddet sadece polisin uyguladığı orantısız güçle değil, bu şekilde de oluyor” dedi.

ANKARA
Ankara Kızılay’da bedensel engelli Oğuz Mucurluoğlu, 1 saat süreyle dizlerinin üzerinde durarak Gezi Parkı eylemlerine destek verdi.

İZMİR
Duran adam eylemine İzmir Gündoğdu Meydanı’ndan da destek geldi.

ANKARA’NIN İLK DURANI
Taksim Gezi Parkı’nda başlayan protesto gösterilerinin Ankara ayağında polis kurşunu ile yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü yere önceki gün gelerek “durma eylemi” yapan Yonca S. adlı kadın, protestosunu dün de sürdürdü. Sarısülük’ün ailesi ile çok sayıda vatandaşın destek verdiği Yonca S., “Gücüm tükenene kadar buradayım” dedi.
 



Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/gezi-direnisinde-son-eylem-bicimi-/gundem/detay/1724859/default.htm



Etiketler: İstanbul , ABD , İzmir , İstanbul Üniversitesi , Taksim , New York , salgın , direnişçi , AKM , Twitter , Muammer Güler , Performans , saat , insanlar , Grup , Istanbul , sadece , Dünyaya


Haber okunma sayısı: 1704

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR Tüm Yorumlar

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER

GİRESUN - Hava Durumu

GIRESUN

ÇOK OKUNANLAR

  • Haber bulunamadı

ZİYARETÇİ SAYACI